Möt våra barnmorskor

Maryam Sharifi

”Den första förlossningen är det häftigaste jag varit med om”

Mottagning: Jakobsberg  -  År i yrket: 22

Vad är du mest stolt över i jobbet?
– Att vi hjälper människor och att vi bidrar till en glädje för de som kommer till oss. Att vi ger trygghet och stöd till hela den blivande familjen. Det är en speciell upplevelse att vänta barn och det känner jag mig delaktig i som barnmorska.

Vad får du kraft ifrån?
– Jag tycker om mitt jobb helt enkelt och jag drivs av att ge patienterna den hjälp de behöver. Sen kärleken man får tillbaka, att de blivande föräldrarna verkligen är så tacksamma för hjälpen de får, det ger mycket styrka.

Vad känner du att du ger patienterna?
– Bemötandet är jätteviktigt. Och där utgår jag alltid ifrån hur jag skulle vilja bli bemött själv. Sedan känner jag att jag kan ge ett bra stöd till de med utländsk bakgrund som vänder sig till oss. Eftersom jag själv har ursprung i Iran vet jag vad det handlar om att komma ny till ett land. Jag pratar persiska med de persisktalande, annars har vi tolk. Men det är inte bara språket som ger tryggheten utan också att förstå hur det är att möta en ny kultur.

Vad är din starkaste upplevelse som barnmorska?
– Det var i Iran när jag pluggade till barnmorska och fick vara med vid en förlossning första gången. Det var mitt i natten och jag glömmer det aldrig. Jag kände att det här paret var så glada, det var otroligt.

Muriel Duthoit

"Barnmorskor har roligast på jobbet"

Mottagning: Märsta

År i yrket: 3

Hur kom det sig att du blev barnmorska?

– Under min utbildning till sjuksköterska gjorde vi praktik i olika delar av vården. De som trivdes bäst och hade roligast på jobbet var barnmorskorna. Jag insåg att barnmorskorna inte verkade tröttna på sitt jobb. Snarare ökade engagemanget hos dem som samlat på sig mycket erfarenhet och kunskap eftersom de hade mer och mer att bidra med. Det lockade mig.

Vad är det bästa med jobbet?

– Oftast inom vården är det korta möten med patienterna som gäller. Hos oss är det annorlunda. Här lär vi känna kvinnorna och paren som personer och inte bara som patienter. Man får följa parets relation och kvinnans utveckling både fysiskt och psykiskt. Och när de kommer tillbaka med bebisen och har gått in i föräldrarollen; då är det spännande att se hur relationen har gått in i ett nytt stadium.

Är det svårare att få den kontakten med en tolk närvarande?

– Nej, jag tycker inte det. Man får ändå en relation eftersom det handlar mycket om att undersöka handgripligen. Snarare kan det vara så att tolken också blir en del i teamet.

Vilka är de viktigaste egenskaperna hos en barnmorska?

– När det gäller hur man är som person är det viktigt att lyssna in, att vara empatisk och sätta sig in i hur kvinnan eller partnern känner. Men ännu viktigare tycker jag är de medicinska kunskaperna, att tidigt kunna se tecknen på om något avviker från det normala. Och så förstås det praktiska handlaget som kommer med erfarenheten.