Preventivmedel med hormoner

Det finns olika slags preventivmedel som innehåller hormoner, som till exempel östrogen och gestagen.

P-piller
P-piller innehåller könshormonerna östrogen och gestagen. Tabletterna tas varje dag och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-ring
P-ringen är en mjuk genomskinlig plastring som man själv sätter in i slidan och låter sitta i tre veckor i taget. Den innehåller samma hormoner som p-piller men ger en jämnare utsöndring. P-ringen ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-plåster
P-plåstret sätter man själv någonstans på huden och låter sitta i sju dagar. P-plåstret innehåller samma hormoner som p-piller och ger samma skydd mot graviditet. Kroppen får ett jämnare upptag av hormoner eftersom plåstret sitter på plats dygnet runt.

Minipiller/Mellanpiller
Gemensamt för minipiller och mellanpiller är att de inte innehåller östrogen. Båda varianterna innehåller hormonet gestagen i olika hög dos. Det är viktigt att minipiller tas vid samma tidpunkt varje dag för att ge ett bra skydd mot graviditet. Mellanpiller har samma glömskemarginal som vanliga p-piller.

Både minipiller och mellanpiller passar om man vill undvika östrogen på grund av till exempel ärftlighet för blodpropp eller om man fått högt blodtryck.

Hormonspiral
Hormonspiralen sätts in i livmodern av läkare eller barnmorska. Spiralen utsöndrar könshormonet gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet. Hormonspiralen finns i två varianter. En som byts var femte år, och en lite mindre som innehåller mindre mängd hormoner och byts var tredje år.

P-stav
P-staven är en mjuk plaststav som läkare eller barnmorska sätter in under huden på överarmen. P-staven avger en jämn dos av hormonet gestagen och kan sitta i tre år. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-spruta
P-sprutan innehåller en hög dos gestagen som man tar var tredje månad, vanligtvis i skinkan. Den ger ett högt skydd mot graviditet. Det kan dröja upp till ett år efter sista sprutan innan ägglossningen kommer igång igen. Rekommenderas inte till kvinnor under 19 år eftersom den höga hormondosen kan leda till benskörhet när man blir äldre.