Lämna cellprov hos oss

Har du fått kallelse till gynekologisk cellprovtagning? Kom den förslagna tiden eller ta med kallelsen till valfri mottagning på drop-in. Provtagningen tar bara några minuter.

Alla kvinnor mellan 23 och 64 år kallas till gynekologisk cellprovtagning vart tredje till vart femte år. Provtagningen går snabbt och är ett enkelt sätt att upptäcka cellförändringar som obehandlade kan leda till livmoderhalscancer.

Förberedelser inför besöket

Ta med kallelsen du fått och fyll i uppgifterna på baksidan. När du kommer till mottagningen tar du en nummerlapp och slår dig ner. Flera kvinnor kallas till samma tid och det kan hända att du får vänta en stund. Vi tar alla i turordning.

Om du fått en tid som inte passar kan du komma förbi valfri mottagning på någon av våra drop in-tider istället.

Ta med dig kallelsen så löser vi det utan att du behöver boka om tiden i förväg.
Undvik att ha vaginalt samlag och att använda salva i underlivet eller slidpiller dagen innan cellprovet. Har du pågående mens bör du vänta med provtagningen till mensen är över.

Varför ska man lämna cellprov?

Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer. De flesta cellförändringar läker ut av sig själv, men ibland kan det behövas behandling.

Hur går det till?

Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Det tar bara några minuter och gör inte ont.

Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet, inom 4-6 veckor.

Om provet visar cellförändringar måste det utredas. Du kallas då till en gynmottagning för vidare undersökning. Är provet normalt kallas du till ny provtagning inom 3-5 år beroende på ålder.