Lämna cellprov hos oss

Efter uppehåll relaterat till coronapandemin startar vi med gynekologisk cellprovtagning igen.

Provtagningen går snabbt och är ett enkelt sätt att upptäcka cellförändringar som obehandlade kan leda till livmoderhalscancer.

För att minska risk för smittspridning och trängsel i väntrum enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation är våra drop-in-mottagningar fortsatt stängda. Du kommer istället få en kallelse till en bokad tid när det är dags för dig att ta cellprov.

Du som blev kallad 2019 och ännu inte tagit ditt prov ska invänta en ny kallelse.

Har du en kallelse från 2020 och behöver boka om tiden så kan du göra det på Kungsholmens, Liljeholmens barnmorskemottagningar eller Mamma Mia Karlavägen. Boka via 08-123 360 00. Du kan även boka en ny tid via 1177.se till Kungsholmens och Liljeholmens barnmorskemottagning. Viktigt att du tar med dig din papperskallelse. 

Förberedelser inför besöket

För att provet ska kunna tas måste du ha med dig din kallelse och legitimation. Fyll i uppgifterna på baksidan. När du kommer till mottagningen på din bokade tid slår du dig ned i väntrummet. Barnmorskan ropar upp dig när det blir din tur. Tänk på att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska risk för smittspridning.

Undvik att ha vaginalt samlag och att använda salva i underlivet eller slidpiller dagen innan cellprovet. Har du pågående mens bör du vänta med provtagningen till mensen är över.

Varför ska man lämna cellprov?

Regelbunden cellprovtagning gör att man kan upptäcka cellförändringar innan de utvecklas till cancer. De flesta cellförändringar läker ut av sig själv, men ibland kan det behövas behandling.

Hur går det till?

Cellprovet tas med hjälp av en plastspatel och en liten borste. Det tar bara några minuter och gör inte ont.

Alla får svar när provet är färdiganalyserat på laboratoriet, inom 8 veckor.

Om provet visar cellförändringar måste det utredas. Du kallas då till en barnmorska eller gynmottagning för uppföljning.